Ahogy kint, úgy bent, ahogy bent, úgy kint

colorful-1340664_640Miután megnézed, mivel töltöd el az időd, ezen a héten a rendszerezés és a célkitűzések lesznek terítéken. Ha a rendszerezés szót hallom két dolog ugrik be: a mentális és a fizikai rend. Mi az, hogy mentális rend? Az életed rendben tartása: hogy ne késs el, ne felejts el semmit, időben elvégezd a feladataidat. A fizikai rend pedig a körülötted lévő tárgyak, eszközök, élet-tered átláthatósága. Egyik sincs meg a másik nélkül. Ha fut az agyad, fut a szobád is, ha rendetlenség van az íróasztalodon, nem tudsz rendszerezetten tanulni (sem).

Ki a rendszerezett? – tévhitek
A szomszéd, mert gyönyörű sövényt nyír. Anyukám, mert glédában állnak a ruhái, a cipői. Apukám, mert mindig rend van az autóban. A nővérem, mert soha nem késik el sehonnan (és még jó jegyeket is hoz). A fogorvosom, hisz nála mindig gyönyörű rendben állnak az eszközök. A lányok – mondják a fiúk; a fiúk – mondják a lányok. És ők mind hogy csinálják?
Senki nem születik úgy, hogy rendet tud tartani maga körül. Ez egy tanult és tanulható készség. Addig kell gyakorolni, míg automatizmus lesz.

Személyes példa
Apukám ki nem állhatja, ha valami mosatlan marad a mosogatókagylóban. Így nálunk mindig rend van a konyhában, mert másképp jönnek a szúrós és ironikus megjegyzések. Ez annyira belémivódott, hogy ma már gondolkodás nélkül, automatikusan evés, főzés után elmosogatok. Nem így születtem. Tényleg, sőt. Nagymamám és anyukám sokáig kétségbe voltak esve, hogy mi lesz velem az egyetemen. “Meg fognak enni a bolhák, mert soha nem takarítasz!” Nem ettek meg. Megtanultam rendszeresen, rendszerezetten takarítani, mosni, mosogatni, elpakolni.

Ja, hogy uncsi…
Hát, igen. Az. DE milyen jó érzés a rendszerezett, tiszta, illatos szobádba belépni, tudni, hogy az éppen keresett könyv melyik polcon van, a reggel hét órai öltözésnél nem a nadrágok közt turkálni egy pólóért (vagy pont a szennyesben), hanem tudni, hogy minden rendben van, itt vannak a pólók, amott pedig a nadrágok.

Pár ötlet a fizikai rendedhez:

  1. Hetente egyszer tedd be a kedvenc zene-válogatásodat (40 percnyi – 1 órányi zenét készíts elő) és rakd rendbe az íróasztalod, porszívózz fel, válogasd szét a szanaszét dobáld cuccaid, és pakold őket a helyükre. Ez nagyjából egy óra. 168-ból keríts egyet a rendszerzéshez. Üvöltesd, és üvöltsd kedvedre a zenét (kit érdekel, ha fals), táncolj (úgysem látja senki) és észrevétlenül már rend is van a szobádban.
  2. Ha marad még pár perced, törölj port az egész lakásban. Ez nem egy megerőltető feladat (és fiúk is elvégezhetik :P). Anyukád nagyon hálás lesz érte!
  3. Hetente többször is mosogass el, hozzá kell szoknod, mert az egyetmen nem lesz, aki megtegye helyetted! Jobb most hozzászokni, mint később utálni az egészet (tudod, az automatizmus).
  4. Negyedévente, de félévente mindenképp, szortírozz. Válogasd ki a ruháidat, a már nem használt cipőket, a felesleges, csak szoba- és íróasztal-töltő dolgaidat. Sokkal kevesebb kacatod lesz és könnyebben, hamarabb megtalálod a keresett tárgyaidat.
  5. És ha már úgyis belejöttél a takarításba, pár mozdulattal mosd le az ablakodat is.
  6. Inspirálódj a Pinteresten rendrakós és -fenntartós oldalakon, keress ötleteket. Ha egyszerű, akár saját magad által elkészíthető (DIY) ötletet találsz, ne habozz, vágj bele.

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?