Irodalmi irányzatok

library-1666702_640Az elmúlt bő 170 év irodalmi irányzatainak meghatározásai:

A romantika egy mindenre kiterjedő művészeti és kulturális irányzat. Pontos meghatározása nem lehetséges, de egy sor közös tulajdonság meghatározható. Tulajdonságait a letölthető INGYENES anyagban olvashatod, melyet az oldal alján találsz.

A tradicionalizmus egy olyan kulturális irányzat, mely, ahogy a neve is mutatja, értékeli, óvja és hirdeti a nemzeti értéket. Ezen érték az ősi, hagyományos lelkület összessége, melyet a leépülés és a pusztulás fenyeget. A román hagyományőrzés figyelemre méltó próbálkozása a poporanizmus és sămănătorizmus tevékenysége, mely a XX. század elején fejtette ki hatását. Káros oldala is volt, mert a mozgalom hívei mereven elutasítottak bárminemű újítást a nemzeti irodalom területén. Tulajdonságait a letölthető INGYENES anyagban olvashatod, melyet az oldal alján találsz.

A realizmus a 19. század közepén kialakult, a valóságnak átfogó, hű, és a jellemző vonásokat kiemelő ábrázolására törekvő művészeti, irodalmi irányzat. A név a latin real (‘valós’) szóból származik. (Forrás: Wikipedia) Tulajdonságait a letölthető INGYENES anyagban olvashatod, melyet az oldal alján találsz. Ugyancsk ott olvashatsz a Balzac-i realizmusról is, mely az Otilia titka (Enigma Otiliei) című regényben érhető tetten.

A szimbolizmus nemzetközi irányzat, egész Európában otthonos, de változatai nagyon különbözőek. Közös elemük nem annyira a stílus – mert a realizmussal való szakítás nem mindenütt járt együtt a tárgyias ábrázolás elvetésével és új festői nyelv kidolgozásával -, hanem inkább az, hogy elutasítják a jelenkor, a mindennapok témáit, és tárgyukat irodalmi, mitológiai és lélektani utalásokkal is megemelik. (Forrás: Wikipedia) Tulajdonságait a letölthető INGYENES anyagban olvashatod, melyet az oldal alján találsz.

A modernizmus bizonyos esztétikai csoportokat és irányzatokat egyesít, melyek ebben az időben jelennek meg a román irodalomban, egy teljes értékű művészeti irányzatot hozva létre. Szűkebb értelemben a szakszó a latin-amerikai XIX. század végi irodalmi mozgalmat jelöli, ami Ruben Dario és Antonio Mahado köré gyűl; ez az mozgalom a verset az őszinteség és kifinomultság felé tereli. Tágabb értelemben a modernizmus az irodalomban feltűnő legújabb kifejezési módoknak radikális, merész megnyilvánulása. Tulajdonságait a letölthető INGYENES anyagban olvashatod, melyet az oldal alján találsz.

A neomodernizmus az a 1960-1970-es évekbeli irodalmi irányzat, mely megpróbálja felfrissíteni a vers műfaját a hagyományos és a háború közti értékek összekapcsolásával. Tulajdonságait a letölthető INGYENES anyagban olvashatod, melyet az oldal alján találsz.

Innen töltheted le az irányzatok tulajdonságait összefoglaló pdf fájlt: irodalmiiranyzatok.

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?