Műnemek – műfajok (3)

amphitheater-67208_640Genul dramatic: cuprinde totalitatea operelor scrise pentru a fi ulterior reprezentate pe scena unui teatru.
A drámai műnem azon műveket tartalmazza, melyeket a szerző színpadi előadásra szánt.
Cuvinte cheie: conflict dramatic, didascalii (indicații scenice), act, scenă, comedie, dramă, tragedie.
Kulcsszavak: drámai konfliktus, szerzői utasítások, felvonás, szín, komédia, dráma.
Comedia este specia genului dramatic în versuri sau în proză, care provoacă râsul prin surprinderea moravurilor sociale, a unor tipuri umane sau a unor situații neașteptate, având un final fericit și, deseori un rol moralizator. Conflictul comic presupune contrastul dintre aparență și esență. Personajele comediei sunt inferioare în privința însușirilor morale, a capacităților intelectuale sau a statutului social.
A komédia a drámai műnem azon – verses vagy prózai – műfaja, mely nevetésre ingerel; egyes társadalmi viselkedésmintákat, bizonyos embertípusokat vagy váratlan helyzeteket mutat be; boldog és gyakran tanulságos vége van. A komédia konfliktusa feltételezi az alak és a lényeg közti ellentétet. A komédia szereplői erkölcsileg, intellektuálisan vagy társadalmilag alacsony szinten állnak.

Drama este o specie a genului dramatic, în versuri sau în proză, care înfățișează viața reală printr- un conflict complex și puternic al personajelor individualizate sau tipice, cu sufletul plin de frământări și stări contradictorii. Ac ț iunea este încărcată de tensiune și scene violente, cu întâmplări și situații tragice, în care eroii au un destin nefericit.
A dráma a drámai műnem műfaja, versben vagy prózában, amely a valós éltet jeleníti meg egy összetett és erős konfliktusban; a szereplők egyediek vagy tipizáltak, lelkük telve kétségekkel és ellentmondásos állapottal. A cselekmény feszültséggel és erőszakos jelenetekkel telt, tragikus események és helyzetek kapnak benne helyet, a hősök sorsa pedig boldogtalan.
Drama Iona este o parabolă, deoarece printr-o alegorie, adică un șir de metafore, Sorescu oferă o pildă de viață, din care omul simplu să învețe că totdeauna puterea, energia și soluția de a ieși dintr-o situație-limită se află numai în sine, în propria capacitate de supraviețuire.
A Jónás egy dráma-példabeszéd, mert képes beszéden, vagyis egy sor metaforán keresztül, Sorescu élet-példát tár elénk, melyből az egyszerű ember megtanulja, hogy a határ-helyzetekből való szabaduláshoz az erő, az energia és a megoldás csak bennünk rejlik, saját túlélésünk képességében.

A műfajok, műnemek teljes összefoglalását itt találod:

Műnemek – műfajok összefoglaló

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?