Ilyen sok időm van és mégsem elég?

work-management-907669_640Te is végzős vagy? Itt a nyakadon az érettségi? Vagy úgy gondolod: “Á, messze még a június”! Vagy középiskolás, akinek a tanárai rájöttek, hogy lassan itt az év vége, és egyik felmérőt íratják a másik után? Akárhogy is, biztos néha összecsapnak a fejed felett a hullámok, és minden egyszerre kellene mindenkinek: prezentáció, anyukádnak ajándék, a suliba igazolást vinni, és még a barátod, barátnőd is most akad ki valami apróságon. Ilyenkor az ember kifutna a világból és azt kívánja, bár lenne már augusztus, meleg, strand (sorold a kívánságaidat) és a problémáit oldja meg valaki más.

Tudod, hogy van kiút ebből az állapotból? A neve időmenedzsment. Ez nagyon divatos kifejezés, magyarul időgazdálkodást jelent. Arról szól, hogyan oszd be az időd, hogyan rendszerezd a tenni- és tanulnivalóidat, hogyan lehetne hatékonyabb a tanulással eltöltött idő és a pihenésről se feledkezzünk el.

Mennyi időm van?
Te tudtad, hogy naponta 86400 másodperced van, amit hasznosan eltölthetnél? Soknak tűnik? Nekem igen, ha belegondolok, mennyi időm telik el kihasználatlanul: várakozás valakire, aki késik, végighallgatni egy számomra érdektelen monológot (te is észrevetted mennyien siránkoznak?), vagy egy számla kifizetésénél a sort végigvárni.
Ugyanakkor nagyon kevés is: ugye milyen hamar eltelik egy jó film közben az idő? Vagy az összebújás a kedveseddel? Vagy az a “csak még öt perc” reggel?

Miért nem használjuk ki jobban az időnket?
Kifogások! Ez az egyetlen szó ad mindenre magyarázatot. Valami mindig közbejön: “a haver nem jött fel időben”, “anyukám nem ébresztett”, “hosszú volt a nap a suliban”, “most nincs kedvem ehhez”, “tetszik tudni kiscsirkéink vannak”… 🙂 És persze TE SOHA NEM VAGY HIBÁS. Nem, nem, mindig a körülmények és a többi ember…
Ne érts félre, persze, hogy vannak helyzetek, amikor valami közbejön. Na de éppen mindig?

Több oka is van az idő nem megfelelő kihasználásának:

  • külső tényezők: ide tartozik egy váratlan telefonhívás, egy lemondott program, egy plusz edzés, egy újabb, be nem tervezett korrepetálás, és hasonlók. Ezeken nem tudsz változtatni. A legtöbb ilyen helyzetbe a suliban kerülsz vagy családi, baráti kapcsolataidban.
  • belső tényezők: nem tisztázod, mi a feladatod, mik a céljaid; lötyögéssel töltöd a napod (aminek a végén ugyanolyan fáradt vagy, mintha keményen dolgoztál volna); mások feladatait magadra veszed; nem szabsz magadnak időkeretet a céljaid megvalósítására (hát, románból is van a Mara, meg matekből is kellene valami függvényeket ábrázolni, és a földrajz lecke hol is van… Majd megcsinálom valamikor. Itt a hétvége előttem.).

NA, EZ AZ, AMIN TUDSZ VÁLTOZTATNI!

 

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?