Te milyen stílusban tanulsz?

A te füzeted is tele van színekkel, a tolltartód színes kihúzókkal? Esetleg hangosan olvasod el százszor az anyagot? Vagy körbe-körbe mész a szobádban tanulás közben? Hallottál már a tanulási stílusról? Azt mutatja, hogyan sajátítod el a tananyagot, hogyan viselkedsz tanulás alatt, közben.

Hoztam neked egy pár kérdéses tesztet, mely segít kideríteni, hogyan tudnál minél könnyebben tanulni. 
Ma adok még pár általános tanácsot a tanulás megkönnyítésére így az utolsó 100 méteren, holnap pedig a tanulási stílusod alapján kapsz ötleteket.
Add össze a pontjaidat és kiderül, melyik tanulási stílus jellemző rád:

c062a2_427125328f8e4a36b9d9c1dc83b9e1a8

SÁRGA: ésszerű, elméleti, kutatást kedvelő, gondolkodó, szervezett. (mindennek szeretsz alaposan utánanézni, utánaolvasni, kutatni)
ZÖLD: gyakorlatias, tevékenykedő, pontos, szervezett, elfogadja, ha irányítják. (folyton csinálsz valamit, mindig mész valahova, rengeteg a dolgod)
KÉK: művészi, emberközpontú, elgondolkodó, nyitott, ötletgazdag, szervezetlen. (emberek közt érzed jól magad, inkább hallásalapú a tanulásod)
PIROS: gyakorlatias, szervezetlen, nyitott, vizsgálódó. (inkább csinálnád, mint tanulnál róla, sok minden érdekel, de nem ásod bele mélyen semmibe magad)

ÁLTALÁNOS TANÁCSOK
A tanulás csak akkor lehet sikeres, ha aktív résztvevője vagy!

Tervezés: gondold végig, milyen feladataid vannak, készíts időtervet (mire mennyi időt szánsz, és milyen sorrendben haladsz)!

Feldolgozás:

  • vedd figyelembe egyéni sajátosságaidat (tanulási stílus),
  • használj eszközöket (számítógép, szövegkiemelő stb.),
  • rendszerezd a tudásodat: készíts vázlatot, gondolattérképet, gyűjts kulcsszavakat, kulcsmondatokat.

Ellenőrzés: alakítsd ki a számodra legmegfelelőbb módszert (a tankönyv ellenőrző kérdései, saját kérdések, felmondani saját magadnak/másnak, többiekkel megbeszélni).

Életszerű tudás: próbáld a saját életedhez, tapasztalataidhoz és meglévő tudásodhoz kötni a tananyagot, mert így könnyebben megjegyzed.

Önjutalmazás: ha egy tananyag végére értél, örülj annak, hogy ezt
elvégezted és jutalmazd meg magad (pl. pihenő, édesség, gyümölcs, mozgás – de csak pár perc!).

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?